• Начало »
  • Чудото на микронутриентите (ОТКЪС), Джейсън Калтън & Мира Калтън

Чудото на микронутриентите (ОТКЪС), Джейсън Калтън & Мира Калтън

    

     КАК „ЧУДОТО НА МИКРОНУТРИЕНТИТЕ“ ЩЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТА ВИ
    
     Забелязали ли сте, че е най-трудно да убедите в каквото и да било именно близките си? Колкото и научни степени да имате или години опит в определена област, членовете на семейството ви като че ли винаги търсят съвет от всеки друг, но не и от вас. Можете да си представите изненадата ни, когато зет ни Крейг, 44-годишен директор в телевизия, ни се обади един съботен следобед, за да ни попита как да нормализира кръвното си налягане. Обясни, че имал проблеми повече от десет години и се опитвал да го понижи с по-добро хранене и физическа активност, но заради голямата му заетост състоянието му останало непроменено. Всъщност лекарят му казал, че проблемът вероятно е наследствен и щом цели десет години не е успял да нормализира кръвното си налягане, никаква промяна в храненето или упражнения няма да му помогнат. „Вчера ми каза, че трябва веднага да започна да пия лекарства – каза Крейг. – Не искам да пия лекарства на четиресет и четири години. Можете ли да ми помогнете някак?“
     Да помогнем? Щяхме да направим нещо повече. Бяхме много развълнувани, че Крейг ще мине на нашата програма „Чудото на микронутриентите“, особено след като наскоро беше станал баща на любимите ни племеннички Клоуи и Хали. Обяснихме на Крейг, че високото кръвно налягане вероятно е причинено от недостиг на определени микронутриенти и че трябва да си ги набави, за да възстанови здравето си. Бързо му изпратихме по имейла подробна информация за онова, което искаме да направи през следващите двайсет и осем дни, и зачакахме.
     Няколко седмици нямаше никакви новини. Един петък следобед телефонът звънна и двамата хукнахме към него, за да видим на екрана кой се обажда. Беше Крейг.
     – Бяхте прави – каза той. – И лекарят ми не може да повярва!
     – Какво стана? – възкликнахме ние.
     – През последните четири седмици правих точно каквото ми казахте и тъкмо съм в кабинета на лекаря. Кръвното ми налягане е идеално – 120 на 80. Сестрата провери два пъти. Вече съм вярващ; тези ваши микронутриенти наистина вършат работа.
     Поздравихме го и му казахме да продължава в същия дух, за да поддържа баланса на микронутриентите и нивото на кръвното си налягане. С голямо удоволствие ви съобщаваме, че Крейг направи точно това и кръвното му налягане е в норма вече четири години.
     Имате високо кръвно налягане или познавате човек с този проблем? Според Центъра за превенция и контрол на заболяванията 67 милиона американци1, или около един от всеки трима възрастни, страда от високо кръвно налягане, което често е наричано „тихият убиец“. Това е така, защото обикновено няма предупредителни признаци или симптоми и силно повишава риска от сърдечно заболяване или инсулт, първата и третата от водещите причини за смъртност в САЩ. Освен това високото кръвно налягане струва на САЩ почти 100 милиарда долара за здравни грижи, лекарства и пропуснати работни дни. Добрите новини са, че и медицината, и диетологията са доказали, че високото кръвно налягане е напълно предотвратимо и обратимо, както Крейг и още много хора се убедиха.
     На Крейг не му се наложи да променя храненето си, да се отказва от любимите си храни или да се насилва да прави упражнения всеки ден, за да постигне тези резултати. Той просто следваше хранителен режим и приемаше добавки, които ние му препоръчахме според основната философия на нашата програма „Чудото на микронутриентите“, съгласно начина му на живот, и той успя бързо и почти без усилия да си възвърне контрола над здравето си.
     
     
     НАШЕТО НАЧАЛО
     
     Хората винаги ни питат как сме се запалили толкова по мик­ронутриентите. Все пак това не е най-интересната тема на света. Истината е, че историята за пътя, по който стигнахме дотук, за да преподаваме чудодейните ползи от микронутриентната достатъчност, е история за трагедия, за истинска любов, мистично приключение и накрая – отдаденост. Всичко започна в една студена манхатънска утрин на 2001 година.
     
     
     Историята на Мира
     
     Здравейте, казвам се Мира Калтън. Когато станах на 30 години, животът ми се промени. Дотогава изглеждаше, че съм постигнала всичко. Управлявах собствена фирма за връзки с обществеността от луксозния си апартамент в Ню Йорк. Обличах се с дрехи от клиентите си модни дизайнери и по цял ден пишех прессъобщения, свързвах се с редактори в списания и тичах от телевизионни студиа към филмови площадки из целия град. Вечерите бях на откриване на ресторанти и филмови премиери, за да промотирам хората, които представлявах.
     Но всичко това рязко секна, когато вече не можех да скривам онова, което се случваше с тялото ми. Бях пренебрегвала болките в бедрата и кръста почти година. Обвинявах за това трескавия си начин на живот и дългите часове на високи токчета. Обаче в разгара на зимата се наложи да се изправя пред фактите. Работех от дома вече цял месец – не можех да посещавам клиенти и измислях извинения, за да отсъствам от мероприятия, – защото болката напълно ме превзе.
     Запазих час при лекаря си – събитие, което усилено се бях опитвала да отложа – и онзи ден в кабинета му имах чувството, че животът ми свършва. Честно казано, не знаех кой беше по-смаян – лекарят или аз. И двамата повтаряхме невярващо: „Как е възможно?“. На кушетката за преглед ми беше поставена диагноза напреднала остеопороза. Имах кости на осемдесетгодишна жена. И най-лошото бе, че лекарят ми не очакваше подобрение. Като че ли бях осъдена да живея на лекарства с вредни странични ефекти, които в най-добрия случай щяха само да спрат влошаването на костите ми.
     Вече не можех да си върша работата и да се грижа сама за себе си, затова бях принудена да продам фирмата, която изградих с толкова труд. Преместих се във Флорида, за да живея със сестра си, и ако ме познавахте, щяхте да знаете, че за мен е много трудно да съм зависима от другите. Но когато си почти прикован към леглото, имаш достатъчно време за размисъл. Какво сторих, за да се случи това с тялото ми? Как мога да променя съдбата си? Мога ли да направя нещо, за да стана отново здрава, силна и да възстановя костите си?
     След много месеци, в които внимателно проучих всички негативни странични ефекти на предписаните ми лекарства, реших да не следвам съвета на лекаря си и да не ги пия. Вместо това взех здравето си в свои ръце и започнах да търся алтернатива, природно лечение. Опитвах по-здравословни диети, повиших физическата активност, спях повече и проучвах всякакви теории за обръщане хода на остеопорозата. Обаче след няколко години осъзнах, че усилията ми не са довели до успех.
     Тогава съдбата се намеси. Бях благословена, че срещнах специалист по храненето, който имаше повече от десет години клиничен опит и реши да разгледа състоянието ми от съвсем нов ъгъл.
     
     
     Историята на Джейсън
     
     Здравейте, казвам се доктор Джейсън Калтън. Когато срещнах Мира, бях шокиран, че толкова млада и жизнена жена страда от така напреднала форма на остеопороза. Когато ми каза, че е спряла да взема предписаните ѝ лекарства и търси алтернативно, природно лечение за заболяването си, аз веднага се заинтригувах.
     Казах ѝ, че от 14 години работя в областта на нутриционната медицина и съм помогнал на хиляди хора, страдащи от различни заболявания, с моята уникална нисковъглехидратна (кетогенна) хранителна програма, фокусирана върху необработени храни и добавки с микронутриенти (витамини и минерали). Макар че в началото голяма част от работата ми беше насочена към загубата на тегло, с времето клиентите ми започнаха да съобщават, че благодарение на програмата са намалили нивото на холестерола си или са се отървали от хронично главоболие. Когато срещнах Мира, вече хиляди клиенти бяха потвърдили, че диетата е облекчила или обърнала хода на повече от 20 различни заболявания, освен че бяха свалили и тегло. Всъщност почти всеки от тях бе изпитал в някаква степен подобен ефект. Заради това вярвах, че мога да ѝ помогна да постигне подобрение.
     Макар че в началото ѝ препоръчах моята успешна хранителна програма и упражнения, знаех, че те няма да са достатъчни. Мира беше особен случай; за развитието на напреднала остеопороза основна роля бяха изиграли сериозни дефицити на микронутриенти, затова трябваше да определим причината за тях и да се постараем тялото ѝ да усвои витамините и минералите, необходими за възстановяването на костите ѝ. Това ме накара да пренасоча вниманието си от макронутриентите в храната (въглехидрати, мазнини и протеини), върху които се бях фокусирал през голяма част от кариерата си, и да разгледам по-внимателно самите есенциални микронутриенти.
     Заедно ние открихме хранителните навици и начин на живот, които бяха допринесли за заболяването ѝ. Мира бе шокирана, когато разбра, че нискомасленият мъфин и черното кафе за закуска, спаначената салата за обяд и китайската храна за вечеря са допринесли за недостига ѝ на микронутриенти. Всъщност повечето храни, които консумираше, бяха бедни на микронутриенти, изпълнени с онова, което наричаме голи калории – храни, лишени от есенциалните, здравословни витамини и минерали и затова наричани „голи“. Тя приемаше много от тези голи калории, но съвсем малко витамини и минерали, от които тялото се нуждае.
     Животът ѝ в големия град не беше подобрил положението. Като на много други градски жители, дните ѝ бяха изпълнени със стрес, излишък от кофеин и алкохол, вдишване на въглероден оксид, нередовен сън, прекалена физическа активност и често подлагане на диети. Този начин на живот и тази среда допълнително бяха понижили способността на тялото ѝ да абсорбира микронутриентите, необходими за добро здраве и жизненост.
     Променихме хранителните навици на Мира, за да заместим бедните на микронутриенти храни с по-богати алтернативи. Премахнахме и много от другите вредни навици и започнахме програма с упражнения за повишаване на мускулната маса и вероятно най-важното – разработихме и приложихме много специфичен протокол за терапия с микронутриенти. Лека-полека Мира започна да чувства подобрение. Обаче знаехме, че само ново изследване на костната плътност ще ни даде информацията и доказателството, на които се надявахме. Срещнах се с Мира след посещението ѝ при лекаря, за да чуя резултатите от изследването. Новината беше повече от добра. За две години напредналата остеопороза на Мира беше напълно излекувана.
     
     
     НАШИЯТ УСПЕХ ПОРОДИ НОВИ ВЪПРОСИ
     
     Както можете да си представите, бяхме въодушевени. Годините на проучвания, на търсене на информация каква роля имат храненето и начинът на живот за появата на заболявания­та, както и за тяхната превенция и лечение, конкретно по отношение на дефицита на микронутриенти, бяха дали резултат. Стотици изследвания, проведени в признати университети, и проучванията на уважавани фондации и правителствени агенции като че ли посочваха предимно храненето и начина на живот като главни причинители на най-често срещаните болести в съвременното общество, а не толкова генетичните причини. Струваше ни се, че сме открили нещо много важно, и нямахме търпение да проучим идеята, за да разберем докъде ще ни доведе. Задълбоченото ни изследване и взаимното уважение станаха повод да празнуваме още нещо, освен подобрението при остеопорозата. След много месеци съвместна работа, ние се влюбихме. (Виждате ли? Наистина е любовна история?)
     Сега, когато работехме като двойка и вдъхновени от успеха при Мира, насочихме пълното си внимание към изследването на недостига на микронутриенти. Искахме да разберем всичко за него – колко често се среща както в Щатите, така и по света; кои хранителни навици и начин на живот повишават риска от дефицити; и вероятно най-важното, кои често срещани заболявания освен остеопорозата според медицината са причинени и от недостиг на микронутриенти.
     Възможно ли беше храненето, начинът на живот и добавките, които бяхме използвали за подобряване състоянието на Мира, да се приложат за превенцията и лечението на други заболявания? Възможно ли беше хора с остеопороза, остеопения или просто с крехки кости, които живеят в болка и ограничения, да се освободят от мъките и костите им да укрепнат единствено чрез правилно хранене, правилен начин на живот и добавки? Възможно ли беше да забавиш, предотвратиш или дори да излекуваш болест в напреднал стадий без лекарства? Нашето проучване на недостига на микронутриенти ни отведе на невероятно пътуване към знанието, което обхвана много години и много километри.
     
     
     ОЩЕ ПО-ДЪЛБОКО: ПРОЕКТЪТ „КАЛТЪН“
     
     През 2005 година се оженихме и започнахме нашата шестгодишна околосветска експедиция с една-единствена цел: да наблюдаваме различните култури по света, както градски, така и по-изолирани, за да открием как различното хранене и начин на живот се отразяват на здравето на човека. Вече не се задоволявахме само с четене на проучвания, проведени от утвърдени институции и университети, по отношение връзката между хранителните навици и здравето. Искахме да се храним заедно с хората, да разговаряме с представители на различни култури, за да открием отново онова, което съвременният човек беше забравил за лековитата сила на правилното хранене, както и за болестотворния потенциал на хранителните дефицити. Щяхме да работим в традицията на Уестън А. Прайс, който беше изследвал храненето и здравето на различни култури през трийсетте години. Ние щяхме да откриваме знанието и да го използваме, за да преосмислим начина на хранене в Америка и по целия свят в името на оптималното здраве.
     Нарекохме това мистично приключение в повече от 135 страни на всички седем континента Проект „Калтън“. Нашето търсене на съвсем нова гледна точка към храненето ни отведе от низините на река Сепик в Папуа Нова Гвинея до върховете на Андите в Перу и Хималаите в Тибет. Наб­люденията ни и разговорите с толкова различни култури ни дадоха едно уникално, глобално отношение към храненето и неговата способност да предотвратява и причинява заболявания.
     Откритията в проекта „Калтън“, както и непрестанното ни прилежно изследване на медицинските проучвания, ни доведоха до едно заключение: Основният фактор за почти всички най-сериозни заболявания днес се крие в една предотвратима „скрита“ пандемия.
     Става дума за заболявания като рак, остеопороза, сърдечносъдови заболявания, диабет, алцхаймер и затлъстяване, и не само за тях. Това е същата пандемия, която е в основата на високото кръвно налягане на Крейг и напредналата остеопороза на Мира. Тя се нарича микронутриентна недостатъчност и ние вярваме, че е най-широко разпространеното и опасно състояние през XXI век.
     За да прочетете за нашата експедиция и да видите снимки, посетете TheCaltonProject.com
     
     
     В КАКВО СЕ СЪСТОИ ЧУДОТО НА МИКРОНУТРИЕНТИТЕ
     
     Ако искате да сте по-здрави, да се освободите от заболяване, да сте изпълнени с енергия и да се радвате на дълъг и пълноценен живот, какво трябва да ядете? Хубав въпрос, нали? Да следвате ли например нискомаслена, предимно растителна диета? Или да се храните като нашите далечни предци? Или пък трябва да следвате кетогенна диета и да ядете богати на мазнини и бедни на въглехидрати храни? А ако ви кажем, че няма значение коя диета ще изберете и че ключът към здравето и изпълнения с енергия дълъг живот се крие в нещо съвсем друго?
     Това, което ще разкрием пред вас, ще промени изцяло гледната ви точка към храната, така че четете внимателно. Информацията, която ще споделим с вас, е същата, която даваме и на клиентите си.
     Тайната не се крие в съотношението въглехидрати, мазнини и протеини.
     Нито се определя от вида диета, която следвате.
     Всъщност нито една хранителна философия или вълшебно съотношение няма да ви поддържат здрави.
     
     При нашите пътувания наблюдавахме групи хора от съвсем различни региони на света, които се хранеха със съвсем различни храни. Някои имаха бедно на въглехидрати хранене, а други пък приемаха много въглехидрати. Някои ядяха предимно растителна храна и включваха месо един или два пъти седмично, а други ядяха почти само месо и съвсем малко плодове и зеленчуци. Със сигурност различните диети могат да влияят и наистина влияят на здравето ни по разнообразни начини, и това също е мощен инструмент, но простото следване на някаква конкретна диета не е достатъчно, за да доведе до оптимално здраве; има нещо друго – липсващо парче от пъзела, което променя всичко.
     Вероятно вече сте се досетили, че говорим за микронутриентите. Думата „микронутриенти“ може би звучи доста сложно, но всъщност е просто общ термин за нещо, което вече поз­наваме – витамини, минерали, есенциални мастни киселини и аминокиселини. Може да се нарекат и „полезните вещества“ в храната, от които нашите тела имат ежедневна нужда, за да сме здрави. Те се наричат микронутриенти, защото организ­мът ви се нуждае от микро-, или съвсем малки количества от тях. За разлика от макронутриентите – като въглехидрати, мазнини и протеини, – които организмът използва за енергия под формата на калории. Те са необходими в макро-, или по-големи количества.
     В общи линии може да мислите за макронутриентите като за съставките в храната, които доставят енергия и градивни материали за нашите тела, а за микронутриентите като за съвсем различни компоненти в същата тази храна, които осигуряват „работниците“, благодарение на които тялото ни функционира. Например минералът магнезий участва в повече от 300 метаболитни реакции. Той е необходим за преноса на мускулната активност и нервните импулси, за регулацията на телесната температура, за детоксикацията и формирането на здрави кости и зъби. Освен това е свързан със синтеза на ДНК и РНК и производството на енергия. Вероятно можете да се досетите колко различни проблеми ще се появят, ако имате недостиг само на този микронутриент.
     
     
     НЕДОСТИГЪТ НА МИКРОНУТРИЕНТИ ОТРАЗЯВА ЛИ СЕ НА ЗДРАВЕТО ВИ?
     
     Недостигът на микронутриенти може да предизвика голям спектър от заболявания. Прегледайте този кратък списък с въп­роси, за да определите дали той е фактор и във вашия живот.
     – Страдате ли от чест глад, неспокоен сън, главоболие или изтощение?
     – Имате ли упорита загуба на тегло или неочаквано покачване на теглото, въпреки че не сте променили храненето си?
     – Диагностицирани ли сте с остеопороза, сърдечно заболяване, високо кръвно налягане, диабет или рак?
     – Имате ли храносмилателни проблеми, синдром на пропус­кливото черво или автоимунно заболяване?
     – Ноктите ви чупливи ли са, косата ви в лошо състояние ли е, цветът на кожата ви нездрав ли е?
     – Недоволни ли сте от настоящото си физическо и психическо състояние и чувствате ли, че можете да функционирате на много по-добро ниво?
     – Забелязали ли сте хормонални промени в тялото си, като ниско либидо, горещи вълни или ПМС?
     – Страдате ли от отслабване на паметта, замайване, депресия, или сте диагностицирани с макулна дегенерация?
     Ако отговорите с „да“ на някой от тези въпроси, най-вероятно имате дефицит на един или повече есенциални микронутриента. Продължете да четете, за да научите как да премахнете този дефицит с 28-дневната програма „Чудото на микронутриентите“.
     
     В нашата практика като специалисти по храненето на знаменитости, изумителните резултати на клиентите ни не са точно чудо. Всъщност силата на есенциалните микронутриенти е добре документирана в научните списания. За нас истинското чудо е способността на човешкия организъм да използва тези микронутриенти, за да предотврати или елиминира почти всички заболявания, които днес поразяват милиарди хора по света.
     
     
     СКРИТ ГЛАД: ПРИЧИНАТА ЗА ДНЕШНИТЕ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ
     
     Знаете ли, че вашият организъм изпитва два типа глад? Всички знаем за първия тип, който се появява, когато не сте приели достатъчно храна или не сте се хранили дълъг период от време. Тялото ви обикновено ви подсказва, че изпитва тази форма на явен глад, чрез стомашно къркорене и спазми. Вторият тип глад не е така явен; той е наричан „скрит глад“ и се появява, когато не сте приели достатъчно есенциални мик­ронутриенти. В миналото консумацията на повече храна би задоволила и двете форми на глад, защото храната на нашите предци е била богата както на калории, така и на микронутриенти. Обаче днес простият прием на повече храна невинаги ще задоволи скрития глад, защото много от днешните храни са лишени от есенциални витамини и минерали. Поради това скритият глад днес поразява милиарди хора по света, както в бедните страни от Третия свят, така и в богатите индустриални нации, и е най-разпространеното хранително разстройство.
     
     
     НЕ СЛАГАЙТЕ КАРУЦАТА ПРЕД ВОЛА
     
     Вероятно ще забележите, че програмата „Чудото на микронутриентите“ е напълно различна от всички диети, които сте спазвали в миналото. Това е така, защото нашата философия за постигане и поддържане на добро здраве претърпя пълна промяна от конвенционалното мислене. Нека помислим: Повечето специалисти в областта на здравето са вкопчени в нещо, което ние наричаме „макронутриентни войни“. Те спорят дали нисковъглехидратната диета е по-добра от нискомаслената, дали трябва да ядем повече протеин, дали трябва да ядем по-малко протеин и дали калориите изобщо имат значение. Понякога дори твърдят, че трябва да изберем храната си според кръвната си група.
     Това е истинско море, в което лесно можеш да потънеш. Това е война, която аз (Джейсън) познавам прекалено добре и в която участвах активно, когато срещнах Мира. Но както вече обяснихме, с нея предстоеше да научим, че диетата, която избирате, броят на калориите, които приемате, и дали сте нулева, или В кръвна група всъщност не са най-важните фактори за вашето здраве. Винаги казваме, че поставянето на хранителните ви предпочитания пред микронутриентната достатъчност е като да сложите каруцата пред вола.
     Истината е, че дефицитите на определени микронутриенти водят до определени заболявания. Вземете например остеопорозата; тя се развива заради недостиг на конкретни витамини и минерали, които всеки трябва да си набавя, за да има здрави кости. И така, ако някой следва Палео диетата и има дефицит на изграждащите костите калций, магнезий, витамини D и К, той рискува да развие остеопороза. По подобен начин, ако съвсем друг човек премине на веганска диета и има недостиг на същите микронутриенти, той също отваря вратата пред остеопорозата. Тук досегашното схващане за храната е напълно неприложимо.
     С две думи, няма диета, която ще ви предпази от породено от дефицит на микронутриенти заболяване. Ако ви липсва някой от есенциалните микронутриенти, без значение от хранителния ви профил, вие сте в опасност. Затова няма смисъл да възприемате избраната диета като основа на хранителната ви философия. Но ако обърнете уравнението и направите микронутриентите основната си цел, тогава всичко се променя. Ако следвате нашата програма „Чудото на микронутриентите“ и сложите пословичния вол, където му е мястото – пред каруцата, ще затворите вратата пред поражданите от този дефицит заболявания, като се храните с каквото ви душа иска.
     Ким Хърман, консултант по хранене и сертифициран експерт по микронутриентите, отбелязва: „Забелязал съм, че много хора се тревожат за макронутриентите, но не осъзнават, че всъщност важно е качеството на храната. Виждал съм много клиенти да се фокусират върху идеалния баланс на калории и макронутриенти – като напълно пренебрегват най-важното, – затова са с остри дефицити на микронутриенти. Резултатът? Болести, автоимунни заболявания, тиреоидна дисфункция, депресия и невъзможност да се понижи теглото. Искам да се кача на някой връх и да извикам: „Събудете се! Важни са микронутриентите!“.
     
     
     ВСИЧКИ ПЪТИЩА ВОДЯТ КЪМ РИМ
     
     Да, правилно прочетохте. Програмата „Чудото на микронутриентите“ позволява да следвате каквато диета пожелаете. Няма да ви казваме да ядете само сухи, печени на скара пилешки гърди със задушени на пара зеленчуци, ако всъщност ви се иска сочен чийзбургер с пържени картофки. Страхотни новини, нали? Вероятно се питате как е възможно. Нека помислим малко по въпроса: Без съмнение, сте чували фразата „Всички пътища водят към Рим“, нали? Е, римляните проявили прозорливостта да изградят всички пътища в империята като спици на колело, които се разклоняват от Рим във всички посоки. Така, ако човек продължи достатъчно дълго по някой път, накрая ще се озове в Рим, където тамошните митничари ще му вземат входна такса.
     Сега си представете, че Рим е доброто здраве – място, където всички се опитваме да стигнем – и различните философии за храненето са различните пътища, които се разклоняват от него. На север води Вегетарианската улица, на юг – Палео улицата и така нататък. Макар че всички тези диети могат да ви отведат до оптимално здраве, преди да ви пуснат в Рим, трябва да заплатите такса, а единствената валута, която тялото ви ще приеме, е микронутриентната достатъчност. Ако нямате малко парченце хартия, на което пише „микронутриентна достатъчност“, няма да влезете.
     За да ви помогнем да постигнете оптимално здраве, ние определихме три стъпки. Те са едни и същи при всяка хранителна философия (при всяка спица на колелото), която следвате при пътуването си. Програмата „Чудото на микронутриентите“ ще ви води по пътя, като:
     1. Ви научи да избирате по-пълноценното. Тази основна първа стъпка ще изпълни тялото ви с витамини и минерали, от които то се нуждае, за да функционира оптимално. Често спицата, по която пътувате, ще определя спектъра на храните, от които ще избирате. Например хората по пътя на веганството няма да изберат телешкото като източник на витамин А; хората на Палео диета няма да изберат млечни продукти като източник на витамин D; тези храни не съответстват на хранителните насоки на точно тези спици. Без значение от хранителния профил, при тази първа стъпка ние ще ви помогнем да определите храните, които съдържат най-високи нива на микронутриенти.
     2. Ви помогне да намалите разхода на микронутриенти. Ще се изненадате ли, че несъзнателно причиняваме недостиг на микронутриенти в организма си? Но е така. Някои от ежедневните ви и хранителни навици ви карат да изразходвате витамините и минералите по-бързо или ви пречат да усвоявате микронутриентите от храната. В тази втора стъпка ще научите кои са тези крадци на микронутриенти, които ви лишават от здравето, което заслужавате.
     3. Ви научи на ABCs. Не, няма да ви учим на азбуката. Говорим за ефикасни практики за набавяне на микронутриенти и предотвратяване на четирите основни недостатъка при днешните добавки, като това е третата и последна стъпка, която ви гарантира микронутриентна достатъчност и отлично здраве.
     Звучи съвсем просто, нали? Не променяте пътя си. Сами избирате храната. Само правите три гигантски стъпки по пътя, който вече сте избрали. И програмата е дори още по-индивидуализирана. Ще ви снабдим с необходимите инструменти, за да разработите план, който отговаря на конкретните ви здравни нужди. Можете да се фокусирате върху достигането на желаното тегло, върху нормализирането на кръвното ви налягане, върху повишаването на костната плътност или върху всяко едно заболяване от дългия списък на съвременния свят. И тъй като всеки е уникален и различен, нашата програма „Чудото на микронутриентите“ също ще е уникална за всеки.
     
     
     ОБРЪЩАНЕ ХОДА НА ЗАБОЛЯВАНЕ, ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕ И ДРУГИ ЧУДОДЕЙНИ ПОЛЗИ
     
     Повечето лекари и специалисти по храненето са единодушни, че генетиката играе съвсем малка роля за нашето здраве. Дори ако става дума за рак, едно от най-смъртоносните заболявания на света, едва от 5 до 10 процента от всички случаи се приписват на генетични дефекти2. Това е прекрасна новина, защото означава, че останалите 90–95 процента от случаите са причинени от фактори на средата или начина на живот, като храненето, замърсяването, стрес, пушене и консумация на алкохол – все неща, които пряко влияят върху нивата на микронутриентите в организма ви, както ще научите от нашата програма. Това означава, че от приблизително 1 милион американци и повече от 10 милиона души по света, които ще бъдат диагностицирани с рак тази година, около 950 000 американци и 9,5 милиона хора по света могат да предотвратят това само с няколко прости промени в храненето си и в начина си на живот – и ние ще ви покажем как точно става.
     Вие сте това, което ядете, и всеки ден науката доказва валидността на това твърдение. Вие разполагате с огромна власт над собственото си здраве. То не е като възрастта, която не зависи от нас. Животът ни протича в права линия, от раждането до смъртта. Здравето ви обаче е подобно на вълна; може да сте млади и здрави, но може да сте млади и болни. Може да сте здрави на шейсет и пет или болни на шейсет и пет. Не можете да промените възрастта си (макар че, ако послъгвате понякога за нея, няма да навредите никому), но вие определяте дали ще живеете със силно, здраво тяло и ум на гребена на вълната, или ще сте крехки, ще пиете лекарства и ще бъдете влачени от мъртвото течение.
     Не бива да забравяте и друго, че превенцията е не по-малко важна от лечението на болестта. Ние подчертаваме историите на клиенти, които са претърпели чудотворна промяна и са обърнали хода на изтощаващо или смъртоносно заболяване, но всъщност хиляди други са използвали програмата „Чудото на микронутриентите“, за да предотвратят тези състояния, и също заслужават похвала и внимание.
     Колко ценно е за вас да изживеете живота си здрави, без да се разболеете от рак или сърдечно заболяване, да поддържате остър и ясен ум и силно тяло, да не станете жертва на диабет и да не се налага да си инжектирате инсулин всеки ден? Какви са плановете ви за бъдещето? Вероятно мечтаете един ден да се пенсионирате и най-сетне да посетите онзи град в Европа, за който винаги сте мечтали, или да предприемете околосветско пътешествие? Да ви е хрумвало, че здравето ви може да се отрази на тези планове? Достатъчно здрави ли ще сте, за да обиколите улиците на онзи град или да поемете на дълго пътешествие с кораб? Рядко си даваме сметка какъв невероятен дар е доброто здраве, но то е най-прекрасният подарък, който можете да направите както на себе си, така и на онези, които ви обичат.
     Можете да контролирате здравето си – и двайсет и осем дневната програма „Чудото на микронутриентите“ ще ви покаже как точно да го направите, стъпка по стъпка. Като работите за микронутриентна достатъчност, вие ще затворите вратата пред десетки заболявания, които могат да осуетят сбъдването на мечтите ви. Както виждате, тази програма може буквално да спре едно заболяване още преди да се е появило. Но това не е всичко. Не само че ще повишите енергията си по естествен начин, но и ще имате по-буден ум, ще изглеждате и ще се чувствате по-добре от всякога.
     Програмата „Чудото на микронутриентите“ ще ви помогне:
     1. Да водите прекрасен, а не обикновен живот – и да постигнете дълголетие. Микронутриентната достатъчност може да ви помогне да процъфтявате, а не просто да оцелявате, въпреки възрастта ви. Искате ли да сте на седемдесет и да играете футбол с внуците си, или да сте на осемдесет и да танцувате цяла нощ на круиз из Средиземноморието? Знаем, че го искате! Не само ще бъдете здрави и силни, за да се възползвате от всичко, което животът може да ви предложи, но и проучванията сочат, че приемането на добавки с микронутриенти всъщност удължава живота ви. В проучване от 2009 година, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, изследо­вателите установяват, че хората, които приемат мултивитамини, имат по-млада ДНК и поради това живеят с около 9,8 години по-дълго от останалите.3
     2. Да живеете без бремето на медицински сметки. Нека се изправим пред реалността: болестта е не само неприятна, но и скъпа. Проучване от 2013 година определя, че „платци на здравни сметки, като застрахователни компании и пациенти, могат да реализират значителни спестявания чрез употребата на хранителни добавки, които са показали значителен ефект при превенцията на заболявания, чието лечение е много скъпо4.“ Те са доказали, че добавките само с три микронутриента – В6, В9 (фолиева киселина) и В12 – при хора, застрашени от сърдечносъдови заболявания, могат да спестят хиляди долари за хоспитализация и оперативно лечение. Съгласно тези смайващи цифри изследователите определили, че това ще доведе до спестявания от 1 520 000 000 годишно – в сравнение с общата сума за здравни грижи от 12 120 000 000 от 2012 до 2020 година само в САЩ. Представете си колко пари можем да спестим, ако впрегнем предотвратяващата заболяванията сила на всички основни микронутриенти.
     3. Да дадете добър пример на следващото поколение. Децата винаги вземат пример от родителите и бабите и дядовците си по отношение начина си на живот – макар че рядко го признават. Вашите здравословни навици са повече от красноречиви. Покажете на следващото поколение чрез действията си, че здравето е приоритет.
     Е, какво чакате? Време е да разберете какво ще бъде вашето чудо. Като следвате програмата „Чудото на микронутриентите“, можете да създадете здравето, което заслужавате. Подобно на Крейг, чието кръвно налягане се регулира естествено, или на Мира, която се излекува от остеопорозата, и вие можете да преживеете уникална за вас трансформация. Знаем, че програмата ще проработи, и нямаме търпение да ви поведем по пътя към крепкото здраве. Затова нека започваме!