Защо си струва да прочетем „Чудото на микронутриентите“?

12 октомври 2018
Защо си струва да прочетем „Чудото на микронутриентите“?

Книжарниците са пълни с книги за здравословно хранене. А най-парадоксалното е, че ако в една част от тях се опитват да ни убедят колко полезна е дадена храна, то в останалата част въпросната храна напълно се отрича. За обикновения човек е много трудно да се ориентира в целия този хаос от теории за здравословно хранене.

„Ако искате да сте по-здрави, да се освободите от заболяване, да сте изпълнени с енергия и да се радвате на дълъг и пълноценен живот, какво трябва да ядете? Хубав въпрос, нали? Да следвате ли например нискомаслена, предимно растителна диета? Или да се храните като нашите далечни предци? Или пък трябва да следвате кетогенна диета и да ядете богати на мазнини и бедни на въглехидрати храни? А ако ви кажем, че няма значение коя диета ще изберете и че ключът към здравето и изпълнения с енергия дълъг живот се крие в нещо съвсем друго?“

Според авторите на „Чудото на микронутриентите“ няма значение коя хранителна философия сте избрали да следвате – дали сте заклет веган или страстен любител на сочната пържола - важното е чрез храната, която консумирате, да успявате да набавите на организма си всички необходими микронутриенти. Думата „микронутриенти“ може би звучи доста сложно, но всъщност е обобщаващ термин за нещо, което вече познаваме – витамини, минерали, есенциални мастни киселини и аминокиселини. Може да се нарекат и „полезните вещества“ в храната, от които нашите тела имат ежедневна нужда, за да сме здрави. Те се наричат микронутриенти, защото организмът ви се нуждае от микро-, или съвсем малки количества от тях. Това са: витамин А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), В7 (биотин), В9 (фолиева киселина), В12 (кобаламин), С, D, Е, К, желязо, йод, калций, калий, мед, магнезий, манган, омега-3, омега-6, селен, фосфор, холин, хром, цинк, Алфа-липоева киселина, Аминокиселини (карнитин), СоQ10.

Как микронутриентната недостатъчност влияе на здравето ни?

Ако се чувствате отпаднал, страдате от безсъние, мъчи ви хронична болест или имате проблем с теглото, то най-вероятно ви липсва някой от микронутриентите, които отговарят за нормалното протичане на всички жизненоважни процеси в човешкия организъм.

„Например минералът магнезий участва в повече от 300 метаболитни реакции. Той е необходим за преноса на мускулната активност и нервните импулси, за регулацията на телесната температура, за детоксикацията и формирането на здрави кости и зъби. Освен това е свързан със синтеза на ДНК и РНК и производството на енергия. Вероятно можете да се досетите колко различни проблеми ще се появят, ако имате недостиг само на този микронутриент.

СКРИТИЯТ ГЛАД: ПРИЧИНАТА ЗА ДНЕШНИТЕ НЕРАЗПОЛОЖЕНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ
Знаете ли, че вашият организъм изпитва два типа глад? Всички знаем за първия тип, който се появява, когато не сте приели достатъчно храна или не сте се хранили дълъг период от време. Тялото ви обикновено ви подсказва, че изпитва тази форма на явен глад, чрез къркорене на стомаха и спазми. Вторият тип глад не е така явен; той е наричан „скрит глад“ и се появява, когато не сте приели достатъчно есенциални микронутриенти. В миналото консумацията на повече храна би задоволила и двете форми на глад, защото храната на нашите предци е била богата както на калории, така и на микронутриенти. Обаче днес простият прием на повече храна невинаги ще задоволи скрития глад, защото много от днешните храни са лишени от есенциални витамини и минерали. Поради това скритият глад днес поразява милиарди хора по света, както в бедните страни от Третия свят, така и в богатите индустриални нации, и е най-разпространеното хранително разстройство.“

Книгата „Чудото на микронутриентите“ ще ви покаже:

  • как да определите кои точно микронутриенти ви липсват и как да си ги набавите, за да водите пълноценен живот;
  • как да персонализирате 28-дневната програма според конкретните си нужди и заболявания. Особено внимание е обърнато на следните здравословни проблеми: регулация на кръвната захар, изгарянето на мазнини, автоимунни – хронични възпаления, храносмилателни проблеми, сърдечносъдови заболявания, изграждане на костите, регулация на хормоните.
  • примерни рецепти, които можете да приготвяте сами у дома.

Повече за книгата - тук: http://ibis.bg/chudoto-na-mikronutrientite.html

Откъс от книгата можете да прочетете тук: http://ibis.bg/chudoto-na-mikronutrientite-otkas

Новите заглавия през октомври

Ето кои са заглавията, които може да очаквате през октомври от нас!

прочети още
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

Авторката Лора Кей интервюира К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” Лора, „Happy Ever After“: Имах изключителната възможност да прочета предварително „Забравена истина” и бях невероятно впечатлена не само като читател, но и като писател. И така, първото, което искам да узная, е дали първо ти хрумна историята на Джеси, или на Уотър, или и на двамата едновременно?

прочети още
Небе в дълбините - ревю

Клановете аска и рики се срещат на бойното поле на всеки пет години по волята на техните богове, откакто се помнят. След загубата на толкова много близки на сърцата им хора и у двете племена омразата е проникнала толкова дълбоко, че трудно може да бъде изличена.

прочети още
Интервю с Джени Хан, авторката на „До всички момчета, които съм обичала” (сега и филм по „Нетфликс”)

На 17 август „Нетфликс” пусна филмовата адаптация на книгата „До всички момчета, които съм обичала” от Джени Хан. Популярният тийнейджърски роман спечели сърцата на читателите с историята на шестнайсетгодишната Лара Джийн, чиито любовни писма, които никога не са били писани, за да бъдат прочетени от тези, за които са адресирани, необяснимо биват разпратени. Следват забавни и мили моменти, предизвикани от тази каша.

прочети още
Интервю с Колийн Хувър за „Най-доброто в теб”

Вилма, „Happy Ever After“: Откъде се роди идеята за „Най-доброто в теб”? Колийн Хувър: Тъкмо бях приключила романа „Without Merit”, който определено е YA. Главният герой е само на седемнайсет, така че исках да напиша нещо за възрастни в следващата си книга. Избрах да пиша за женена двойка, защото никога преди това не бях изследвала подобна тема. Когато обмислях книгата, се вдъхнових от нещо в брака на сестра ми, което играе огромна роля в историята на Греъм и Куин. Няма да издам повече, за да не разваля изненадата.

прочети още
“Най-доброто в теб” - ревю

„Мисля, че това е разликата между браковете, които оцеляват, и онези, които не оцеляват. Някои хора мислят, че фокусът на един брак трябва да бъдат неговите съвършени дни. Обичат с всичка сила, докато нещата вървят добре. Но ако човек дава всичко от себе си в добрите времена, надявайки се, че лошите никога няма да настъпят, възможно е да се окаже, че не разполага с достатъчно ресурси или енергия, за да издържи моментите от пета степен.“

прочети още
“До всички момчета, които съм обичала” – в главната роля Лана Кондор

Очаквайте на 17 август по Netflix премиерата на “До всички момчета, които съм обичала”, по едноименния роман на Джени Хан.

прочети още