Небе в дълбините - ревю

10 септември 2018
Небе в дълбините - ревю

Клановете аска и рики се срещат на бойното поле на всеки пет години по волята на техните богове, откакто се помнят. След загубата на толкова много близки на сърцата им хора и у двете племена омразата е проникнала толкова дълбоко, че трудно може да бъде изличена.

В деня на една от поредните битки седемнайсетгодишната Ийлин от аска е готова да се впусне в боя и да отмъсти на всички рики за загубата на своя любим брат, Ири, който е загинал преди пет години. Когато обаче вижда същия този брат, облечен като рики, биещ се редом с врага, Ийлин не вярва на очите си. Тя тръгва след него и това води до нейния плен. Сега тя е изправена не само пред предателството на брат си, но и със загубата на своята свобода. В селото на рики, Ийлин трябва да се бори за своето оцеляване и да се опита да намери пък към аска, и родния дом.

Това, което Ийлин не е очаквала, е да види, че животът в селото на рики твърде много наподобява на този на аска. Ежедневните дейности, ритуалите, взаимоотношенията, всичко е толкова познато. А вторият дом на Ири, новата му майка и близки объркват все повече младата девойка.

Неочаквано зло в лицето на митичен враг изправя Ийлин пред съдбоносен избор. От нейното решение зависи съдбата и на двата клана.

„Небе в дълбините” е историческо фентъзи, което е вдъхновено от викингите и тяхната култура. Всичко, от имената до описанието на природата, носи духа на северните народи. Ийлин е истинска бойна героиня, в която няма да откриете и капка слабост или дори намек за разглезеност. Същевременно, наред със свирепостта, тя може да прояви състрадание. Хареса ми как е представена вътрешната ѝ борба и промяната в мисленето ѝ – от сляпата омраза до осъзнаването, че рики и аска са еднакви.

Много добре е описана гледната точка на Ири за това защо е станал един от рики. Необясними са пътищата на съдбата и на сърцето, и изборът на Ири го доказва.

Макар в книгата да има битки и да не са спестени някои съвсем реалистични сцени, това е роман, който разкрива колко силно хората се стремят към мирно съществуване. История за това доколко всъщност сме различни от хората, които смятаме за врагове.

Ако харесвате фентъзи романи, ситуирани в Средновековието, с реалистични битки и описания, то „Небе в дълбините” е вашият избор.

Автор: Преслава Колева

Книгата може да поръчате тук: http://ibis.bg/nebe-v-dalbinite.html

ВИДЕО ТРЕЙЛЪР

 

Акцентите на издателство „Ибис“ за Коледния панаир на книгата

Декември месец за нас, а и за всички читатели, се превръща в най-книжното време от годината. Наред с това Коледа е съвсем близо и освен себе си може да зарадвате и близките си с подарък – книга. За да направим търсенето ви по-лесно, сме подготвили списък с насоки за книгите, излезли през последните месеци под логото на „Ибис“.

прочети още
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” и предизвикателствата да си писател

Въпросите зададоха: Христина (Hrisilandia) – http://hrisilandia.com/ Теодора (The Bilingual Reader) - https://thebilingualreader1.blogspot.com/ Силвия (My Book are my world) – https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/

прочети още
Заглавията, които може да очаквате от нас през ноември

През ноември сме подготвили куп невероятни истории за вас и зас - от чудесни YA заглавия до вълнуващ коледен роман.

прочети още
Защо си струва да прочетем „Чудото на микронутриентите“?

Книжарниците са пълни с книги за здравословно хранене. А най-парадоксалното е, че ако в една част от тях се опитват да ни убедят колко полезна е дадена храна, то в останалата част въпросната храна напълно се отрича. За обикновения човек е много трудно да се ориентира в целия този хаос от теории за здравословно хранене.

прочети още
Новите заглавия през октомври

Ето кои са заглавията, които може да очаквате през октомври от нас!

прочети още
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

Авторката Лора Кей интервюира К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” Лора, „Happy Ever After“: Имах изключителната възможност да прочета предварително „Забравена истина” и бях невероятно впечатлена не само като читател, но и като писател. И така, първото, което искам да узная, е дали първо ти хрумна историята на Джеси, или на Уотър, или и на двамата едновременно?

прочети още
Интервю с Джени Хан, авторката на „До всички момчета, които съм обичала” (сега и филм по „Нетфликс”)

На 17 август „Нетфликс” пусна филмовата адаптация на книгата „До всички момчета, които съм обичала” от Джени Хан. Популярният тийнейджърски роман спечели сърцата на читателите с историята на шестнайсетгодишната Лара Джийн, чиито любовни писма, които никога не са били писани, за да бъдат прочетени от тези, за които са адресирани, необяснимо биват разпратени. Следват забавни и мили моменти, предизвикани от тази каша.

прочети още
Интервю с Колийн Хувър за „Най-доброто в теб”

Вилма, „Happy Ever After“: Откъде се роди идеята за „Най-доброто в теб”? Колийн Хувър: Тъкмо бях приключила романа „Without Merit”, който определено е YA. Главният герой е само на седемнайсет, така че исках да напиша нещо за възрастни в следващата си книга. Избрах да пиша за женена двойка, защото никога преди това не бях изследвала подобна тема. Когато обмислях книгата, се вдъхнових от нещо в брака на сестра ми, което играе огромна роля в историята на Греъм и Куин. Няма да издам повече, за да не разваля изненадата.

прочети още
“Най-доброто в теб” - ревю

„Мисля, че това е разликата между браковете, които оцеляват, и онези, които не оцеляват. Някои хора мислят, че фокусът на един брак трябва да бъдат неговите съвършени дни. Обичат с всичка сила, докато нещата вървят добре. Но ако човек дава всичко от себе си в добрите времена, надявайки се, че лошите никога няма да настъпят, възможно е да се окаже, че не разполага с достатъчно ресурси или енергия, за да издържи моментите от пета степен.“

прочети още
“До всички момчета, които съм обичала” – в главната роля Лана Кондор

Очаквайте на 17 август по Netflix премиерата на “До всички момчета, които съм обичала”, по едноименния роман на Джени Хан.

прочети още