Интервю с Колийн Хувър за „Най-доброто в теб”

20 август 2018
Интервю с Колийн Хувър за „Най-доброто в теб”

Вилма, „Happy Ever After“: Откъде се роди идеята за „Най-доброто в теб”?
Колийн Хувър: Тъкмо бях приключила романа „Without Merit”, който определено е YA. Главният герой е само на седемнайсет, така че исках да напиша нещо за възрастни в следващата си книга. Избрах да пиша за женена двойка, защото никога преди това не бях изследвала подобна тема. Когато обмислях книгата, се вдъхнових от нещо в брака на сестра ми, което играе огромна роля в историята на Греъм и Куин. Няма да издам повече, за да не разваля изненадата.

Спомням си, че ти казах колко различно почувствах тази книга, след като я прочетох. Страхотна, разбира се, толкова много ми хареса, но същевременно интимна и сурова на моменти, по различен начин от другите ти романи. Това е и първият път, когато разглеждаш сложните отношения на един проблемен брак. Беше ли различно за теб, докато пишеше? Беше ли странно да започваш нещо, което обикновено е след като героите заживеят щастливо?
Колийн Хувър: Да пиша главите СЕГА (действието в книгата се развива в глави ПРЕДИ и СЕГА), определено беше различно. Повечето от моите книги обикновено свършват, когато героите заживеят щастливо и не следваме двойката по пътя им, за да видим как се справят с всекидневните предизвикателства на една връзка. Заради състоянието на брака на Греъм и Куин, книгата определено се усеща по-тежка и по-мрачна. Мисля, че главите ПРЕДИ балансират по-тягостната атмосфера, но също така разкриват първоначалните емоции при влюбването.

Един от най-сърцераздирателните аспекти в историята на Греъм и Куин е фактът, че те се обичат дълбоко и все пак бракът им е на ръба на краха. В техния случай има конкретна причина за раздалечаването им, но си мисля, че това е наистина силна гледна точка. Един брак може да бъде подложен на изпитание и да се разруши по различни причини – големи или малки, независимо че двамата все още се обичат. Това ли искаше да покажеш, или имаше друго, което искаше да изследваш?
Колийн Хувър: Никога не започвам книга с конкретна цел. Дори не бях сигурна с какво ще се борят тези двама души, докато не започнах да изграждам тяхната връзка. Обичам да оставам историята да се развива, докато пиша. Понякога се чувствам сякаш гледам филм и героите държат контрола, а аз нямам думата какво ще се случи или какво ще направят те. Аз съм просто посредникът, който облича историята им с думи. Знам, че е странно, предвид, че аз измислям всичко, но понякога не го чувствам по този начин. С Куин и Греъм имах усещането, че съм зрител, който наблюдава техния разпадащ се брак и бях привлечена от това колко много се обичат, въпреки външните фактори, които възпрепятстваха тяхната любов.

Разкрий нещо повече за Куин и Греъм. Можеш ли да ни кажеш малко повече за тях?
Колийн Хувър: Докато развивах техните характери, се опитах да ги направя реалистични. Колкото и забавно да беше да направя Греъм необвързан милиардер, знаех, че нещо такова би отдалечило читателя от тях като двойка. Затова направих Греъм счетоводител с нормално семейство и хубаво детство. Исках Куин да бъде привлечена от него, заради личността му и добротата му. Не защото е богат или изглежда страхотно. Куин и Греъм са всяка нормална двойка около нас. Исках читателите да могат да се отъждествят с тях, за да може проблемите в брака им също да се усетят като нещо по-близко и истинско.

Как протече писателския процес на „Най-доброто в теб”? Беше ли трудна история за писане или се случваше по-лесно от други?
Колийн Хувър: Честно казано, първата чернова беше една от най-лесните, които съм писала досега. Трудната част дойде с преработките. Написах пет различна финални глави. Също така местих глави толкова много, че се наложи да пренапиша части от цялата история. Обикновено моите чернови са почти идентични с крайния вариант, но тук черновата беше много, много различна от крайната история. И съм много доволна от това, което се получи. Просто ми отне време да стигна до него.

Знам, че винаги имаш идеи за нови книги, независимо дали за следващ проект, или нещо по-далеч във времето. Знаеш ли каква ще е следващата ти история? Има ли нещо, което може да споделиш?
Колийн Хувър: Аз съм от писателите, които могат да се съсредоточат само върху една книга в дадения момент. Но по някаква причина имам толкова много идеи тази година и всичките са толкова различни една от друга. Не мога да реша коя да е следващата, за която да пиша, затова продължавам да се връщам към тях. Една от идеите ми е за YA роман, наречен “Heart Bones”. Вероятно ще завърша първо него и се надявам да излезе в началото на 2019 г. Друга идея ме осени миналата седмица и оттогава съм обсебена от нея. „Амазон“ винаги поставя книгите ми като психологически трилъри, но аз никога не съм писала такъв. Но последната ми идея ще спадне в тази категория. Така че тази грешна категоризация на „Амазон“ помогна да се осъществи тази идея.

Има ли нещо друго, което искаш да споделиш с нас?
Колийн Хувър: Толкова много искам да говоря за „Най-доброто в теб”, но не искам да развалям изненадата на никой от читателите, които тепърва ще я прочетат.

Източник: https://happyeverafter.usatoday.com
Превод: Преслава Колева

Повече за „Най-доброто в теб” и за поръчка тук: http://ibis.bg/nai-dobroto-v-teb.html

Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” и предизвикателствата да си писател

Въпросите зададоха: Христина (Hrisilandia) – http://hrisilandia.com/ Теодора (The Bilingual Reader) - https://thebilingualreader1.blogspot.com/ Силвия (My Book are my world) – https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/

прочети още
Заглавията, които може да очаквате от нас през ноември

През ноември сме подготвили куп невероятни истории за вас и зас - от чудесни YA заглавия до вълнуващ коледен роман.

прочети още
Защо си струва да прочетем „Чудото на микронутриентите“?

Книжарниците са пълни с книги за здравословно хранене. А най-парадоксалното е, че ако в една част от тях се опитват да ни убедят колко полезна е дадена храна, то в останалата част въпросната храна напълно се отрича. За обикновения човек е много трудно да се ориентира в целия този хаос от теории за здравословно хранене.

прочети още
Новите заглавия през октомври

Ето кои са заглавията, които може да очаквате през октомври от нас!

прочети още
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

Авторката Лора Кей интервюира К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” Лора, „Happy Ever After“: Имах изключителната възможност да прочета предварително „Забравена истина” и бях невероятно впечатлена не само като читател, но и като писател. И така, първото, което искам да узная, е дали първо ти хрумна историята на Джеси, или на Уотър, или и на двамата едновременно?

прочети още
Небе в дълбините - ревю

Клановете аска и рики се срещат на бойното поле на всеки пет години по волята на техните богове, откакто се помнят. След загубата на толкова много близки на сърцата им хора и у двете племена омразата е проникнала толкова дълбоко, че трудно може да бъде изличена.

прочети още
Интервю с Джени Хан, авторката на „До всички момчета, които съм обичала” (сега и филм по „Нетфликс”)

На 17 август „Нетфликс” пусна филмовата адаптация на книгата „До всички момчета, които съм обичала” от Джени Хан. Популярният тийнейджърски роман спечели сърцата на читателите с историята на шестнайсетгодишната Лара Джийн, чиито любовни писма, които никога не са били писани, за да бъдат прочетени от тези, за които са адресирани, необяснимо биват разпратени. Следват забавни и мили моменти, предизвикани от тази каша.

прочети още
“Най-доброто в теб” - ревю

„Мисля, че това е разликата между браковете, които оцеляват, и онези, които не оцеляват. Някои хора мислят, че фокусът на един брак трябва да бъдат неговите съвършени дни. Обичат с всичка сила, докато нещата вървят добре. Но ако човек дава всичко от себе си в добрите времена, надявайки се, че лошите никога няма да настъпят, възможно е да се окаже, че не разполага с достатъчно ресурси или енергия, за да издържи моментите от пета степен.“

прочети още
“До всички момчета, които съм обичала” – в главната роля Лана Кондор

Очаквайте на 17 август по Netflix премиерата на “До всички момчета, които съм обичала”, по едноименния роман на Джени Хан.

прочети още