Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

18 септември 2018
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

Авторката Лора Кей интервюира К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина”

Лора, „Happy Ever After“: Имах изключителната възможност да прочета предварително „Забравена истина” и бях невероятно впечатлена не само като читател, но и като писател. И така, първото, което искам да узная, е дали първо ти хрумна историята на Джеси, или на Уотър, или и на двамата едновременно?
К. А. Тъкър: Когато започнах, имах съвсем малко представа за историите и на двамата, освен че повествованието на Джеси ще включва миналото, а на Уотър – настоящето. Знаех точно как ще започне историята и бях наясно, че читателят ще проследява постепенно събитията от миналото на Уотър, преди тя напълно да разбере какво се е случило с нея. С изключение на това... сюжетът се развиваше ден за ден, стъпка по стъпка.

Как премина творческият ти процес, докато създаваше „Забравена истина”? Защото, през цялото време докато четях, бях: „Леле! Тя го е написала фантастично!“. С какви предизвикателства се сблъска, докато вплиташе една в друга настоящата история на Уотър и миналата на Джеси?
Това е най-трудната история, която съм писала досега, заради двойното повествование, в миналото и настоящето. Като читател обикновено не съм фен на книгите, които превключват между минало и настояще. Ако темпото на разгръщане на сюжетната линия куца, губиш интерес. Ако едната част от историята не е завладяваща, прескачаш страниците, за да стигнеш до другата. Затова знаех, че трябва да се налучка правилният ритъм, да се разкриват интригуващо отделните събития. Това означава да се връщаш назад и да пренаписваш сцените, което обикновено не правя, и е особено трудно за мен и моето последователно мислене. Аз режех и премествах отделни части толкова много, че забравях къде да ги вмъкна. Мисля, че бях на деветнадесета версия на файла, преди да остана доволна от развоя на сюжета.

Какво те подтикна да вложиш повече съспенс в една история от романтичния жанр? Аз съм се наслаждавала на много заглавия от този стил, но тази ме изненада като нещо ново, уникално и дори дръзко.
Точно поради причината, която описа. Исках нещо ново, уникално и дръзко. Аз съм от читателите, които лесно се отегчават (не ми е интересно отново и отново да препрочитам една и съща история). Също така съм писател, който лесно се отегчава. Обичам по нови начини да изпитвам моралния компас на характерите и читателския комфорт. За мен „Забравена истина” е красива любовна история, опитваща се да се освободи от грозната действителност. Наслаждавах се на предизвикателството да смесвам моменти на нежен романс, с примеси на трагедията. Това подсилва конфликта и по естествен начин прави сюжета много по-интригуващ.

„Забравена истина” изследва темите за втория шанс и новото начало по един наистина интересен и завладяващ начин. Това ли е била първоначалната ти цел? Да пишеш за тези теми и каква роля смяташ, че имат те за привличането на читателския интерес към тази история и нейните герои?
Когато започнах да пиша този роман, бях повече съсредоточена върху темата за истината. Но колкото повече се развиваше историята, толкова повече осъзнавах, че за Уотър темите за втория шанс и новото начало са това, което ѝ дава сила да продължи, в търсене на миналото и настоящето. Не исках тя да е изцяло погълната от това, което ѝ се е случило. Мисля, че темите, ако са правилно поднесени, са много могъщ начин да накарат читателя да почувства героите – да ги разбере, да заживее с техните съдби. Номерът е, че тези теми трябва естествено да се вградят в сюжета, в противен случай ще се възприемат назидателно.

Източник: https://happyeverafter.usatoday.com
Повече за „Забравена истина” и за поръчка тук: http://ibis.bg/zabravena-istina.html

Акцентите на издателство „Ибис“ за Коледния панаир на книгата

Декември месец за нас, а и за всички читатели, се превръща в най-книжното време от годината. Наред с това Коледа е съвсем близо и освен себе си може да зарадвате и близките си с подарък – книга. За да направим търсенето ви по-лесно, сме подготвили списък с насоки за книгите, излезли през последните месеци под логото на „Ибис“.

прочети още
Интервю с К. А. Тъкър за романа ѝ „Забравена истина” и предизвикателствата да си писател

Въпросите зададоха: Христина (Hrisilandia) – http://hrisilandia.com/ Теодора (The Bilingual Reader) - https://thebilingualreader1.blogspot.com/ Силвия (My Book are my world) – https://mybooksaremyworldblog.wordpress.com/

прочети още
Заглавията, които може да очаквате от нас през ноември

През ноември сме подготвили куп невероятни истории за вас и зас - от чудесни YA заглавия до вълнуващ коледен роман.

прочети още
Защо си струва да прочетем „Чудото на микронутриентите“?

Книжарниците са пълни с книги за здравословно хранене. А най-парадоксалното е, че ако в една част от тях се опитват да ни убедят колко полезна е дадена храна, то в останалата част въпросната храна напълно се отрича. За обикновения човек е много трудно да се ориентира в целия този хаос от теории за здравословно хранене.

прочети още
Новите заглавия през октомври

Ето кои са заглавията, които може да очаквате през октомври от нас!

прочети още
Небе в дълбините - ревю

Клановете аска и рики се срещат на бойното поле на всеки пет години по волята на техните богове, откакто се помнят. След загубата на толкова много близки на сърцата им хора и у двете племена омразата е проникнала толкова дълбоко, че трудно може да бъде изличена.

прочети още
Интервю с Джени Хан, авторката на „До всички момчета, които съм обичала” (сега и филм по „Нетфликс”)

На 17 август „Нетфликс” пусна филмовата адаптация на книгата „До всички момчета, които съм обичала” от Джени Хан. Популярният тийнейджърски роман спечели сърцата на читателите с историята на шестнайсетгодишната Лара Джийн, чиито любовни писма, които никога не са били писани, за да бъдат прочетени от тези, за които са адресирани, необяснимо биват разпратени. Следват забавни и мили моменти, предизвикани от тази каша.

прочети още
Интервю с Колийн Хувър за „Най-доброто в теб”

Вилма, „Happy Ever After“: Откъде се роди идеята за „Най-доброто в теб”? Колийн Хувър: Тъкмо бях приключила романа „Without Merit”, който определено е YA. Главният герой е само на седемнайсет, така че исках да напиша нещо за възрастни в следващата си книга. Избрах да пиша за женена двойка, защото никога преди това не бях изследвала подобна тема. Когато обмислях книгата, се вдъхнових от нещо в брака на сестра ми, което играе огромна роля в историята на Греъм и Куин. Няма да издам повече, за да не разваля изненадата.

прочети още
“Най-доброто в теб” - ревю

„Мисля, че това е разликата между браковете, които оцеляват, и онези, които не оцеляват. Някои хора мислят, че фокусът на един брак трябва да бъдат неговите съвършени дни. Обичат с всичка сила, докато нещата вървят добре. Но ако човек дава всичко от себе си в добрите времена, надявайки се, че лошите никога няма да настъпят, възможно е да се окаже, че не разполага с достатъчно ресурси или енергия, за да издържи моментите от пета степен.“

прочети още
“До всички момчета, които съм обичала” – в главната роля Лана Кондор

Очаквайте на 17 август по Netflix премиерата на “До всички момчета, които съм обичала”, по едноименния роман на Джени Хан.

прочети още